Samen met het platform Friese Rassen en Gewassen organiseert het Fries Landbouwmuseum dit seizoen vijf lezingen en excursies soms in combinatie met een proeverij rondom het thema Oude Friese Rassen.

aanmelden


Lezing Herbarium Frisicum


Het Platform Friese Rassen en Gewassen en het Fries Landbouwmuseum organiseren op zondagmiddag 20 okt a.s., een lezing over het Herbarium Frisicum van Karst Meijer uit Noordwolde.
Zijn verzameling is nu het grootste particuliere Herbarium van Europa en groeit nog steeds iedere week. Het is daarmee uitgegroeid tot een herbarium van formaat en dient als DNA archief en tijdsdocument.

Meijer begon al in 1978 met het aanleggen van een herbarium van de planten uit zijn eigen omgeving, Noordwolde, met als doel het versterken van plantenkennis. Meijer: ‘’Je kunt namelijk het gehele jaar bezig zijn met planten en natuurlijk heb je mooi vergelijkingsmateriaal waar je op terug kunt grijpen.’’
In de loop van de jaren groeide dit herbarium steeds meer en meer, toen hij zich bezig ging houden met de moeilijke te determineren groepen als bramen en de paardenbloemen. Daarnaast deed Meijer jarenlang mossenonderzoek, ook in Friesland, wat resulteerde in een grote collectie herbarium materiaal. In de afgelopen jaren kwamen ook mensen hun herbarium inleveren bij de Noordwolder verzamelaar vaak omdat verder niemand deze kleine levenswerken wilde hebben. Het Herbarium Frisicum werd dus een soort van opvanghuis van bedreigde collecties.
Tegenwoordig bestaat de herbarium collectie uit meer dan 150.000 exemplaren gedroogde planten, mossen en paddenstoelen. Tevens bevat de collectie een vrij grote houtcollectie, het Xylarium. Verder is het Herbarium bekend van onder andere een Joods herbarium en een Apothekers herbarium. Karst Meijer verzamelt nog steeds behalve Europa is binnenkort Peru aan de beurt.

Museum
Verder heeft Herbarium Frisicum een collectie herbarium materiaal van de oude cultuurgewassen in Friesland en een natte collectie op alcohol van o.a. aardappelrassen en uien. Een schaduwcollectie daarvan zal deze middag worden gepresenteerd en aangeboden aan het Landbouwmuseum


Opgave kan via de website van het museum: www.frieslandbouwmuseum.nl

De aanvang is 14:00 uur.de kosten bedragen 7,00 pp incl entree museum